Υπάρχει ζωή στον Εγκέλαδο;


enceladusΣτοιχεία από το Cassini, ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος, φανερώνουν ότι υπάρχουν ωκεανοί ζεστού νερού σε ένα παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο. Μπορούν οι ωκεανοί αυτοί να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή; Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σχετικά με τη συμπεριφορά του νερού στη στερεή και υγρή φάση για να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν και να καταλήξουν σε συμπέρασμα σχετικά με την παρουσία ή όχι υγρού νερού στον Εγκέλαδο. Ακολούθως, θα αποφασίσουν αν αξίζει να στείλουν δεύτερο διαστημικό σκάφος για να ψάξει για εξωγήινη ζωή στο παγωμένο φεγγάρι.

Μαθησιακοί στόχοι

Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές θα αποφασίσουν αν τα στοιχεία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει υγρό νερό στον Εγκέλαδο:

  • Ύλη: Πως η μοριακή δομή της ύλης ερμηνεύει τις ιδιότητες της υγρής και της στερεάς φάσης του νερού.
  • Επιστήμη και κοινωνία: Διατύπωση συμπερασμάτων-Αξιολόγηση της δύναμης των αποδεικτικών στοιχείων για τη διατύπωση συμπερασμάτων.

Δοκίμασε τη δραστηριότητα

Σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα

Αγγλικό εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα KS3:

  • Εργάζονται επιστημονικά: Ανάλυση και αξιολόγηση- ερμηνεία παρατηρήσεων και συλλογή δεδομένων για διατύπωση συμπερασμάτων.
  • Φυσική: Ύλη- Οι διαφορές στη δομή των σωματιδίων (μορίων) στις διάφορες φάσεις της ύλης. Ερμηνεία αλλαγών φάσης, σχήματος, πυκνότητας και ανώμαλης διαστολής του νερού.

GCSE:

  • Εργάζονται επιστημονικά: Πειραματικές δεξιότητες και στρατηγικές- ερμηνεία παρατηρήσεων και άλλων δεδομένων και παρουσίαση αιτιολογημένων επεξηγήσεων.
  • Χημεία: Σωματίδια- Περιγραφή των κύριων ιδιοτήτων των τριών φάσεων της ύλης με αναφορά στη μοριακή δομή.

Η δραστηριότητα

Αφόρμηση Νέα στοιχεία φανερώνουν ότι ο Εγκέλαδος έχει ωκεανούς ζεστού υγρού νερού. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια; Αν ναι, μπορεί το φεγγάρι να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή;
Κύριο μέρος Το Cassini, ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος, συνέλεξε στοιχεία από τον Εγκέλαδο. Οι μαθητές ερμηνεύουν τα στοιχεία για να καταλήξουν σε συμπέρασμα σχετικά με την παρουσία ζεστού υγρού νερού στον Εγκέλαδο.
Τελική δραστηριότητα Οι μαθητές συζητούν αν αξίζει να σταλεί διαστημικό σκάφος να εξερευνήσει εξωγήινη ζωή στον Εγκέλαδο.

Μπορείς να βρεις εδώ τις σημειώσεις του εκπαιδευτικού.

Χρήσιμες συνδέσεις

Enceladus video clips

Βίντεο κλιπ με τον Brian Cox σχετικά με το τι το διαστημικό σκάφος Cassini ανακάλυψε για τον Εγκέλαδο. Κατάλληλο για προβολή στην τάξη για την εισαγωγή στη δραστηριότητας.

Solar system exploration

Πληροφορίες για τον Εγκέλαδο από τη NASA, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων με ειδήσεις σχετικά με τα ευρήματα του Cassini.

Saturn and its moons

Πληροφορίες για τον Εγκέλαδο από τη NASA, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων για εικονικές περιηγήσεις, στοιχείων για την ατμόσφαιρά του και ειδήσεων σχετικά με τα ευρήματα του Cassini.

Hot springs on Enceladus

Χρήσιμες πληροφορίες για τον εκπαιδετικό σχετικά με πρόσφατα ευρήματα που αφορούν τον Εγκέλαδο.