Εκδήλωση για την Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία (ΥΕΚ) και τις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες στην Κύπρο

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνουν, στις 11 Μαρτίου 2017, ημερίδα με θέμα την ενσωμάτωση της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (ΥΕΚ) στη διδασκαλία των φυσικών και περιβαλλοντικών επιστημών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων Engage, PARRISE και Ark of Inquiry, στα οποία συμμετέχουν τα τρία πανεπιστήμια.

 

Στόχος της ημερίδας είναι η συζήτηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί η καθημερινότητα των μαθητών με την επιστήμη, να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τις θετικές επιστήμες, και να συζητηθούν οι κοινωνικές πτυχές της επιστήμης. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνουν παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει ενότητες οι οποίες ενσωματώνουν τα στοιχεία της ΥΕΚ στις τάξεις τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στη σελίδα της εκδήλωσης:

 

Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2017

Χρόνος: 9:00–13:00

Χώρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αίθουσα: Μ-203 (στο υπόγειο αμφιθέατρο του Millennium Building)

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

8.45 – 9.30: Εγγραφές και καφές

9.30: Καλωσόρισμα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη

9.45: Ομιλία από τον Επιθεωρητή Φυσικών Επιστημών Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ. Μάριο Χαραλάμπους με τίτλο «Ο κόσμος της καθημερινής ζωής ως πλαίσιο αναφοράς της διδασκαλίας και μαΘησης στο Πρόγραμμα Σπουδών των Φυσικών Επιστημών

10.15: Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία (ΥΕΚ) και το Ερευνητικό Πρόγραμμα Engage, παρουσίαση από τη Δρ. Μαρία Ευαγόρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

10.45: Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Parrise, παρουσίαση από τη Δρ. Έλενα Κύζα, ΤΕΠΑΚ

11.05: Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Ark of Inquiry, παρουσίαση από το Δρ. Ζαχαρία Ζαχαρία, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

11.25 Διάλειμμα για καφέ

11.45 Πάνελ με εκπαιδευτικούς από τα 3 προγράμματα που θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από εφαρμογές των προγραμμάτων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες. 

12.30 Κλείσιμο Εργασιών

 

Ιστοσελίδες προγραμμάτων

Engage: https://www.engagingscience.eu/cy

PARRISE: http://www.parrise.eu

Ark of Inquiry: http://www.arkofinquiry.eu/homepage